söndag 19 oktober 2014

Bättre sparräntor på sparkonton

Nu när börsen har gått ner ca 10% har det visat sig att det inte var så dumt att placera pengar på sparkontot till en bra sparränta. Jag har tämligen sett småsparare rusa ut genom dörren och in i sparkonton, kolla bara google trends senaste månaden. Om börsen fortsätter ner från dessa nivåer är svårt att säga, men enligt TA analys så är SMA 50 nära SMA 200 (200 dagars glidande medelvärde), krossar 50-dagar så kan ett dödskors bildas och då menar många tekniska analytiker att vi får en stor börsnedgång. Kanske ner mot 20-50% som 2011 och 2008. Det som talar emot detta är fortsatt låga räntor på marknaden, var ska man placera sina pengar?

Alla experter säger att aktier inte kan gå annat än upp pga av de låga räntorna och att det inte finns några andra placeringstillgångar som ger hög sparränta. Experterna pratar om att de äldre värderingsmodellerna inte gäller och att den låga räntan gör att man måste ha översikt med höga P/E-tal på aktier, upp emot 20 är nu normalt säger de. Jag är tveksam till att människor och dess rädsla ska stötta sig på dessa argument när marknaden väl får fokus på alla negativa rörelser i världen just nu: Rysslan, Bromsande Kina, Hackande USA med osannolika skulder, Sydamerika som är i kris, EU som har problem med sydländerna och ett Tyskland som nu börjar hacka. Världen är i en global recenssion och pengar trycks som aldrig förr. Centralbankerna försöker få befolkningen att känna sig rika och konsumera nu när alla länder är i kris och skuldbelagda. Sist var det företagen som hade skulder, denna gång är det länder. Det är inte osannolikt att dessa låga räntor leder till inflationskris på sikt och då vill man inte sitta på obligationer.

Det bästa du kan göra nu är att placera dina pengar på ett sparkonto som ger bäst sparränta. Eftersom inflationen är obefintlig kan du nu få 5-6% sparränta per år till låg risk, lägre risk än börsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar